مطالعات دین و رسانه

فهم همدلانه، نقد منصفانه

مطالعات دین و رسانه

فهم همدلانه، نقد منصفانه

شنبه, ۲۸ فروردين ۱۳۹۵، ۰۵:۴۶ ق.ظ

۰

معرفی شبکه دینی بوداییان

شنبه, ۲۸ فروردين ۱۳۹۵، ۰۵:۴۶ ق.ظ

معرفی شبکه دینی«The Buddhist»

ارائه دهنده: حسین عباسی

افتتاح شبکه تلویزیون بودایی

جناب ماهیندا راجاپاکسا رئیس جمهور سریلانکا مهم­ترین حامی این شبکه است. از نظر مدیران این شبکه شخص رئیس جمهور است که این شبکه را توسعه بخشیده است. علاوه بر حمایت و گسترش شبکه بزرگترین مشوق مدیران شبکه نیز به نظر می ­رسد که آقای ماهیندا می­باشد. رئیس جمهور در روز افتتاح شبکه گفته است که : در جهانی که پر شده از درگیری است رهنمودهای بودا روشنایی بخش است. با بودا می­توان به صلح رسید. چهار اصل شریف بودا همان چیزی است که می­تواند التیام بخش شود و مرهمی شود بر درد و رنج­هایی که به بشریت وارد آمده است.

تامین مالی

 گفته شده است این شبکه، سازمانی است غیرسودگرا و به دنبال سود نیست. این شبکه از طریق اشخاص و شرکت­های خصوصی تامین مالی می­شود.

آیین بودا

آﯾﯿﻦ ﺑﻮدا، آﯾﯿﻨﯽ اﺧﻼﻗﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ دﻏﺪﻏﻪ ﻫﺎی ﻋﻤﻠﯽ دارد ﺗﺎ ﻧﻈﺮی. دﻏﺪﻏﮥ ﺑـﻮدا،  رﻫـﺎﯾﯽ  اﻧﺴﺎن از رﻧﺞ و ﻧﯿﻞ ﺑﻪ ﻣﻘﺎم ﻧﯿﺮواﻧﻪ اﺳﺖ.

ﻣﺒﺎﻧﯽ اﺧﻼﻗﯽ ﺑﻮدا را ﻣﯽ ﺗﻮان از درون ﺗﻌﻠﯿﻤﺎت او ﺑﻪ دﺳﺖ آورد. ﺗﻌﻠﯿﻤﺎت ﺑﻮدا درﺑﺎره رﻧـﺞ  اﻧﺴﺎن و ﭼﮕﻮﻧﮕﯽ رﻫﺎﯾﯽ از آن در ﭼﻬﺎر ﺣﻘﯿﻘﺖ ﺷـﺮﯾﻒ ﻣﺘﺒﻠـﻮر می­شوند اﯾـﻦ ﭼﻬـﺎر  ﺣﻘﯿﻘﺖ، اﺻﻮل ﻋﻘﺎﯾﺪ آﯾﯿﻦ ﺑﻮدا را یکسره پوشش می­دهند. ﺑﻮدا ﺑﺎ ﻃﺮح اﯾﻦ ﭼﻬﺎر ﺣﻘﯿﻘﺖ، در واﻗﻊ ﻫﻤﺎﻧﻨﺪ طبیبی ﺣﺎذق ﺑﻪ ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺑﯿﻤﺎری و ﻋﻠﻞ آن ﻣﯽ ﭘﺮدازد و ﺑﻪ درﻣﺎن ﭘﺬﯾﺮی آن ﺣﮑﻢ ﻣﯽ ﮐﻨﺪ، و در ﻧﻬﺎﯾﺖ ﺑﻪ روش درﻣﺎن آن ﻣﯽﭘﺮدازد.

چهار اصل اساسی بودا:

1.        نخستین ﺣﻘﯿﻘﺖ ﺷﺮﯾﻒ اﯾﻦ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﯿﻤﺎری، ﯾﻌﻨﯽ رﻧـﺞ  (دوﮐـﻪ) ﻋﻤﻼً وﺟﻮد دارد؛ و اﯾﻦ را ﺣﻘﯿﻘﺖ ﺷﺮﯾﻒ رﻧﺞ می­نامند. «ﺣﻘﯿﻘﺖ ﺷـﺮﯾﻒ رﻧـﺞ ﭼﯿﺴـﺖ؟  زادن، رﻧﺞ ﮐﺸﯿﺪن اﺳﺖ؛ ﭘﯿﺮ ﺷﺪن، رﻧﺞ ﮐﺸـﯿﺪن اﺳـﺖ  ؛ اﻧـﺪوه و ﺳـﻮﮔﻮاری، درد و ﻏـﻢ و ﻧﻮﻣﯿﺪی، رنج کشیدن است»

2.       دوﻣﯿﻦ ﺣﻘﯿﻘﺖ، ﺣﻘﯿﻘﺖ ﺷﺮﯾﻒ ﺑﺮوز رﻧﺞ اﺳﺖ ﮐﻪ درﺑﺮدارﻧﺪه ﺷﺮﺣﯽ از ﻋﻠﻞ آن ﻧﯿﺰ هست؛ علت و منشاء رنج تانها(تشنگی) است. مفهوم کلمه تانها به معنای تمنا است. تمنا سیری­ناپذیری که در جستوجوی لذت تازه است.

3.       سومین حقیقت شریف این است که برای رنج، واقعاً علاجی هست. و آن حقیقت انقطاع رنج است؛ این حقیقت تایید کننده این واقعیت است که بیماری رنج واقعاً علاج پذیر است. ﭘﺬﯾﺮ اﺳﺖ. ﺑﻪ ﻧﻈﺮ ﺑﻮدا، آدﻣﯽ واﻗﻌﺎً ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ رﻫﺎﯾﯽ راه ﯾﺎﺑﺪ. ﻣﻄﺎﺑﻖ اﯾﻦ اﻋﺘﻘﺎد، ﺑـﻮدا  در ﻣﻘﺎﺑﻞ ﻋﻘﯿﺪة ﻣﻬﻢ ﻋﺼﺮ ﺧﻮد ﻗﺮار ﻣﯽگیرد این عقیده بر آن بود که فرایند زایش، دوباره به طور خودکار صورت می­گیرد و هر موجودی در هر وضعیت ممکن باید دوباره زاده شود؛ صرف­نظر از آنکه چه کارهایی انجام می­دهد؛ و هر موجودی مقدر است که در نهایت رستگار گردد؛ پس هرگونه تلاش خاصی در این باره بی معناست. اما به اعتقاد بودا:

" ﻫﺮﭼﻨﺪ اﺳﺘﻌﺪادﻫﺎ و ﻇﺮﻓﯿﺖ ﻫﺎی آدﻣﯽ را ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﻮﺟﻮد در زﻧﺪﮔﯽ ﻫﺎی ﮔﺬﺷـﺘﻪ  اش ﺷـﮑﻞ  ﻣﯽ ﺑﺨﺸﻨﺪ، وﻟﯽ آدﻣﯽ ﺑﺎز ﻫﻢ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ در ﻣﺤﺪودة ﻫﻤﯿﻦ زﻧـﺪﮔﯽِ  ﺣﺎﺿـﺮ،  رﻓﺘـﺎر ﺧـﻮد را داوﻃﻠﺒﺎﻧﻪ ﺗﻐﯿﯿﺮ دﻫﺪ. آدﻣﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺎ ﻣﺸﺎﻫﺪة ﺟﻬﺎن ﺑﺪان ﮔﻮﻧﻪ ﮐﻪ ﻫﺴﺖ، ﺑﺪان ﮔﻮﻧﻪ ﮐﻪ در ﭼﻬﺎر ﺣﻘﯿﻘﺖ ﺷﺮﯾﻒ ﺗﻮﺻﯿﻒ ﺷﺪه اﺳﺖ، ﺳﺮّ ﻧﺎداﻧﯽ را از ﺳﺮ ﺧﻮد رﻓﻊ ﮐﻨﺪ. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ آدﻣﯽ ﻣﯽ ﺗﻮاﻧﺪ ﺑﻪ ﮐﻤﮏ اﻧﻀﺒﺎط ﺣﺴﺎب ﺷﺪة ﺗﺎرﮐﺎن دﻧﯿﺎ ﮐﻪ ﺑﻮدا در ﺗﺮوﯾﺞ آن ﻣﯽ ﮐﻮﺷﯿﺪ، ﻧﯿـﺮوی  ﺗﻤﻨّﺎ را در ﺧﻮد ﺑﻪ ﻣﻬﺎر کشد."

4.        ﭼﻬﺎرﻣﯿﻦ ﺣﻘﯿﻘﺖ ﺷﺮﯾﻒ ﺣﻘﯿﻘﺖ ﻋﻼج رﻧﺞ اﺳﺖ و آن ﺣﻘﯿﻘﺖ، ﻃﺮﯾﻘﺘﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑـﻪ  اﻧﻘﻄﺎع رﻧﺞ ﻣﯽ انجامد. اﯾﻦ ﺣﻘﯿﻘـﺖ  درﺑﺮدارﻧـﺪه  ﻧﺴـﺨ ﻪ و دارو اﺳـﺖ و  آن را ﻣﻌﻤـﻮﻻً ﺑـﻪ ﻋﻨﻮان طزیقت هشت­خوان شریف مطرح می­کنند. ﻃﺮﯾﻘﺖ ﻫﺸﺘﺨﻮان. راهﻫﺎی ﻫﺸـﺖگانه  (Magga ﯾـﺎ ﻣﮕَـﻪ )   ﻋﺒﺎرﺗﻨﺪ از: ﻓﻬﻢ درﺳﺖ، ﻓﮑﺮ درﺳﺖ، ﺳﺨﻦ درﺳﺖ، ﻋﻤﻞ درﺳـﺖ،  ﻣﻌـﺎش درﺳـﺖ، ﺗـﻼش    درﺳﺖ، ﺗﻮﺟﻪ درﺳﺖ، و ﺗﻤﺮﮐﺰ درﺳﺖ.

علاوه بر این چهار اصل دو اصل کرمه و تناسخ نیز هستند که در مجموع اصول و مبادی اخلاقی بودا را شکل می­دهند.

اصل کرمه: نه در آسمان و نه در دریا و نه اگر در شکاف کوه­ها پنهان شویم، نقطه­ای پیدا نمی­شود که انسان بتواند از مکافات اعمال به آنجا پناه برد. به اعتقاد بودااین قانون کرمه جهان­شمول است و تقصیر عواقب کارهای بد هر فرد، متوجه خود اوست و نه وضع طبقات، وضع اجتماعی سرنوشت خدا یا شیطان.

اصل تناسخ: مطابق این اصل، انسان­ها بر اثر کارهای بد خود، بارها و بارها در بدن ها گوناگونو صورت ها مختلف در همین جهان زاده می­شوند. چگونگی زندگی بعدی انسان، بستگی تام به اعمالی دارد که در حیات کنونی انجام می­دهد.

 

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۵/۰۱/۲۸
شایان فخاری- دکتر سید بشیر حسینی

بودایی

شبکه بودائیان

شبکه دینی

شبکه ماهواره ای

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی