معرفی 5 مقاله در حوزه تاثیرات دین و رسانه
تاثیرات دین و رسانه
ارائه دهنده: هانیه کلهر
مقاله اول:
مخالفت کردن با نمایش های رسانه های اسلام هراس: نقش بالقوه روزنامه نگاری(ژورنالیسم) صلح
این مقاله که توسط Leticia Anderson نوشته شده است، تصویری از روزنامه نگاری صلح و ارائه اطلاعاتی درباره اقدامات انجام گرفته توسط این سبک از روزنامه نگاری در کشور استرالیا به دست می دهد. آنچه به طور خاص مورد توجه این نویسنده بوده است فعالیت روزنامه نگاری صلح در حوزه ضدیت و مخالفت با اسلام هراسی در استرالیا است. اندرسون پس از ارائه تعریفی از روزنامه نگاری صلح در چند بخش اسلام هراسی در استرالیا را با ذکر وقایع و تاریخ های مربوطه ارائه کرده است و در بخشی دیگر به افزایش موج اسلام هراسی در این کشور پرداخته است. در نهایت با ارائه یافته ها در بخش نتایج، نقشی که ژورنالیسم صلح در جریان به راه انداختن موج ضد اسلام هراسی ایفا کرده را تشریح نموده است.
مقاله دوم:
آیا خاخام های یهودی آگاه هستند؟: اطلاعات رسانه های جمعی و روحانیون یهودی در اسرائیل
با توجه به مقاله ای که از ابتدا انتخاب کرده و سیری که پس از آن در مقالات بعدی نیز دنبال نموده ام، این مقاله را برگزیدم تا بتوانم در همان حوزه آگاهی خویش را بالا برده و فعالیت های کلاسی ام را دنبال نمایم. محوری که در مقالات انتخاب کرده ام «تاثیر ادیان و مذاهب مختلف بر رسانه ها» است. از بودیسم و کاتولیسیسم اروپایی آغاز کردم، به اسلام و تاثیر آن بر رسانه های اندونزیایی رسیدم و اکنون در این مقاله به دنبال تاثیر یهودیت و نقش روحانیون یهودی بر رسانه ها در کشور اسرائیل، هستم. مقاله حاضر از میزان آگاهی خاخام ها از رسانه های جمعی و تاثیری که بر رسانه ها می گذارند و متقابلا می پذیرند بحث می کند.
مقاله سوم:
چشم انداز سرویس های دیجیتال اسلامی. کشف سرویس های دیجیتال اسلامی، فرصتی برای خاورمیانه و جهان
این مقاله گزارشی است از چگونگی به کار گیری سرویس های دیجیتال جدید در کشورهای مسلمان؛ همچنین نتایج به دست آمده در این گزارش تاثیری که این سرویس ها بر سبک زندگی و مناسک مسلمانان گذاشته اند را نشان می دهد. نکته قابل توجهی که در چکیده این مقاله آمده، این است که تکنولوژی ها و سرویس های دیجیتال مذکور در این نوشته همگی بر اساس آن چیزی است که در این کشورها «حلال» دانسته شده و استفاده از آن ها به لحاظ شرعی برای مسلمانان بلامانع اعلام شده است. از جمله بخش های این مقاله عبارتند از: اقتصاد اسلامی دیجیتال، غذای حلال، مسافرت حلال، هنر و طراحی اسلامی، مساجد هوشمند و ... .
مقاله چهارم:
سلطه مذهب و رسانه های جدید
این مقاله تاثیر هیچ مذهبی بر رسانه را به طور خاص بررسی نمی کند، بلکه آنچه مراد این مقاله است سلطه ای است که مذهب بر تمام ارکان جامعه دارد. رسانه نیز یکی از همین ارکان است و این مقاله به بررسی تاثیر مذهب بر این رکن که رکن چهارم دموکراسی خوانده می شود می پردازد. البته نویسنده در همان سطرهای ابتدایی نتیجه گیری نهایی خود را انجام داده و اظهار می کند که مجاری سیاسی و مذهبی به راحتی نمی توانند بر همه انواع رسانه ها تسلط یابند و آن ها را کنترل نمایند. نویسنده در ادامه مقاله ادیانی را به طور خاص مطرح ساخته و اطلاعاتی از تقابل میان این ادیان و رسانه ها به دست می دهد. از جمله ادیان مورد بحث محقق اسلام، یهودیت و ادیان ابراهیمی است که از جنبه های گوناگون مورد بررسی قرار گرفته اند.
مقاله پنجم:
موبایل سنت(در اسلام): اسلام، رسانه های کوچک و ارتباط در نیجریه
این مقاله بنیان نهادن تحرکات اصلاحی برای استفاده راهبردی از رسانه های کوچک در یکی از شهرهای نیجریه به نام ایزالا(Izala) را موضوع اصلی تحقیق قرار داده است. نویسنده با انجام تحقیقاتی در این شهر پیرامون آنچه موضوع خود قرار داده است به این نتیجه دست یافته است که تحرک و پویایی این رسانه های کوچک در کشور نیجریه رسانه های این کشور را به سمت پویایی سوق داده است و همین برانگیختن به سمت و سوی تحرک و پویایی چشم انداز رسانه های نیجریایی را متحول ساخته است. از مهم ترین تحولات صورت گرفته ایجاد مباحث دینی و مذهبی و هم چنین تشکیل جماعتی از فعالان مذهبی است. محقق یکی از مهم ترین نقش هایی که رسانه های سنی در نیجریه ایفا کرده اند را ایجاد فرصتی برای گسترش حرکات اصلاحگرانه می داند.