مطالعات دین و رسانه

فهم همدلانه، نقد منصفانه

مطالعات دین و رسانه

فهم همدلانه، نقد منصفانه

سه شنبه, ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۴۷ ب.ظ

۰

معرفی مقاله «دین از طریق فیلم»

سه شنبه, ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۵، ۱۰:۴۷ ب.ظ

  

دین از طریق فیلم

ارائه دهنده : مریم عبادگنجه

مذهب نقش مهمی در فیلم و سینما ایفا می کند و تاثیر فراوانی بر این حوزه دارد. اما می خواهیم بدانیم آیا سینما هم نقش مهمی در مذهب دارد؟ یا به عبارت بهتر فیلم میتواند بر ادراک مردم از دین نقش موثری داشته باشد یا خیر؟

اگرچه گاهی اوقات دلایل واقعی برای رفتن به سینما صرفا سرگرمی و گذارندان ساعتی در بیرون است،اما درک یک فیلم عامل مهمی است که منجر به تاثیر گذاری می شود. فیلم ها تنها منعکس کننده یک زندگی و داستان نیستند،آنها می توانند هنجار،ارزش ،نگرش ها و درک ما از زندگی و پیرامونمان را تحت تاثیر قرار دهند و گاهی شکلی متفاوت به آنها ببخشند. از طریق فیلم میتوان هرچیز عینی و غیرعینی را به تصویر کشید پس نتیجه میگیریم فیلم،رسانه پر قدرتی است.سازندگان فیلم ها می توانند از طریق ساخته خود علاوه بر سرگرم کردن مردم، به ارائه خط مشی سیاسی، آموزش ها ی مختلف و سبک زندگی بپردازند. فیلم ها می توانند منعکس کننده حقیقت های جوامع باشند و یا در آنها از حقیقت چشم پوشی شود.به همین دلایل درک فیلم ها در لایه های نهان آن امری پیچیده است.

از طرف دیگر درک دین هم پیچیدگی خاص خودش را دارد. در آمریکا مسیحیت بخش بزرگی از مذهب را تشکیل می دهد، با این حال تفاوت بسیاری بین مسیحیان در مورد اینکه به چه چبز ایمان داشته باشند و باورشان چگونه باشد نسبت به اینکه چگونه به آن باور عمل کنند،وجود دارد. اغلب فیلم هایی که به مضامین مذهبی می پردازند،بیشتر از فیلم های سکولار است.آنها در نظرگرفته شده اند برای ارائه تفسیر دینی از زندگی در صورتی که به گونه ای ظریف به این کار می پردازند که ما در نظر اول متوجه آن نمی شویم. بهرحال دین و مذهب بخش مهمی از زندگی مردم است. پس بسیار واقع بینانه است که ما بپذیریم فیلم های عمده ای در سینما باید به آن بپردازند. با وجود رابطه ی تنگاتنگی که بین مذهب و فیلم و سینما وجود دارد این سوال پیش می آید که آیا فیلم ها ساخته می شوند که ما را سرگرم کنند و یا ساخته می شوند که بگویند مردم چه باوری داشته باشند و چگونه عمل کنند؟و یا به بازنمایی واقعیت باورها و اعمال مردم می پردازد؟

بدین منظور طرحی در نظر گرفته شد برای دانش آموزان که از طریق تماشا و تحلیل فیلم به درک مفاهیم مذهبی و معانی دینی در دوران مدرن بپردازند.  

این طرح به چهار بخش تقسیم می شود:

بخش اول  با مطالعه  بروی فیلم،قدرت فیلم ها و بازنمایی دین در فیلم شروع می شود.

بخش دوم مربوط به دین است که شامل مطالعه مذهب،تعاریف مذهبی و اعمال مربوط به ادیان و مذاهب و تجارب مختلف می شود.

بخش سوم مربوط به اعتقادات مذهبی ای است که در فیلم های منتخب منعکس شده است. 

بخش چهارم مرتبط است با اعمال مذهبی و تجربیات عملی ای که دانش آموزان در فیلم های منتخب مشاهده کرده بودند.

 

همانگونه که دانش آموزان مشغول تماشای فیلم هستند،  سوالات زیر را هم باید در نظر بگیرند:

کدام یک از ویژگی های مذهب وجود دارد؟هدف فیلم سازان از انتخاب شیوه ای خاص در ارائه مفاهیم دینی چه چیزی بوده است؟فیلم درصدد است تا  چه نکاتی را در مورد مذهب یا دین یاد دهد؟ آیا اطلاعات درستی را ارائه می دهد؟کدام بخش دین بازنمایی و مانور بیشتری بروی ان داده شده است؟ اگر از کتب مقدس استفاده شده است،آیا به درستی و عدالت این استفاده انجام گرفته است؟

پس از اتمام این دوره دانش آموزان در مورد مقوله هایی مانند اشتراکاتی که بین مذاهب مختلف وجود دارد،اجزای مذاهب مسیحیت و یهود،نقد یک فیلم از طریق لنز مسائل دینی،چگونگی رابطه دین و فیلم و فرهنگ، قدرت نفوذ  فیلم بر تصور فرد از دین آگاهی و اطلاعات پیدا می کردند.

از طریق این دوره مردم درک متفاوت و جامع تری نسبت به مذاهب پیدا می کنند.

 

 

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی